Safranbolu Devlet Hastanesi

Safranbolu Devlet Hastanesi

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü

Güncelleme Tarihi: 10/10/2018

Dünya Ruh Sağlığı Günü, küresel ruh sağlığı eğitimi için sosyal damgalamaya karşı bilinç ve farkındalık kazandırma için kutlanan bir gün.

İlk olarak 1992 yılında 150’den fazla ülkede üye ve temasları olan küresel ruh sağlığı örgütü “Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu”nun girişimleri ile kutlandı. Her yıl 10 Ekim’de kutlanan bu günde, binlerce destekçi dünya çapında ruhsal hastalığa ve insanların yaşamlarındaki önemli etkilere dikkat çekmek istiyor.

“Değişen Dünyada Gençler ve Ruh Sağlığı”

2018 yılınına ait tema, ““Değişen Dünyada Gençler ve Ruh Sağlığı” olarak belirlenirken, amaç akıl sağlığı bilincini arttırmak, problemli insanların ise daha iyi yaşamalarına katkıda bulunmak. Bu yıl Dünya Sağlık Örgütü, ergenlere ve uğraştığı zihinsel sağlık sorunlarına odaklanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün sitesinde yayınlanan yazıda, “Ergenlik ve yetişkinlik döneminin ilk yılları bir çok değişimin yaşandığı, örneğin okulların değiştiği, evden çıktığı ve üniversiteye başlandığı veya yeni bir işin başladığı bir yaşam zamanıdır. Birçokları için bunlar heyecan verici zamanlardır. Bununla birlikte, aynı zamanda stres ve endişe zamanları da olabilir” ifadelerine yer verildi.

Yönetilmeyen duygular, ruhsal hastalığa neden olabilir

Tanınmayan ve yönetilmeyen duygular, ruhsal hastalığa yol açabilir. Dünya Sağlık Örgütü ayrıca, çatışmalar, doğal afetler ve salgın hastalıklar gibi insani acil durumlardan etkilenen bölgelerde yaşayan pek çok gencin zihinsel sıkıntı ve hastalıklara karşı özellikle savunmasız olduğunu belirtiyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, tüm ruh sağlığı koşullarının yarısı 14 yaşına kadar başlamış olur. Ancak çoğu vaka tespit ve tedavi edilemez. Buna göre, Dünya genelinde ergenlikte olan çocukların %10 ile %20’sinin ruhsal sağlık problemleri yaşandığı biliniyor. Ayrıca, 15-29 yaş aralığındaki kişiler için ikinci ölüm nedeni ise intihar.